422471.jpg

GBP 1.2.2018 - ett verktyg, jobbet gör jag HELA LIVET

Publicerad 12.02.2018 kl. 20:57

Kosten efter operationen

Operationsdagen och första dagen efter operatinen får man bara dricka vätskor som te, kaffe, buljong, sockerfri saft, vatten och fettfri/sockerfri surmjölk eller mjölk.

 

1.-2. veckan efter operationen endast flytande kost 

t.ex: välling, puresoppa, fett-/sockerfri youghurt, fil, kvarg-/proteindryck, sockerfri saft-/bärsoppa (utan bärfrön), frukt-bärpuré, VLCD måltidesersättningsdryck, smoothie på kvarg eller helt vanlig mat mixad till slät puré i mixer

0,5-1,5 dl/timme

8 ggr/dag

högst 0,5 dl (3 msk) i gången, sedan 5-10 min paus

en måltid på 1,5 dl tar 60 min.

 

​3.-4. veckan efter operationen mjuk mosad kost

t.ex: kvarg, grynost, gröt, knäckebröd, banan, kokta grönsaker, potatismos, maletköttsås, köttfärslimpa, ugnsfisk, omelett, lådor, soppor

1-1,5 dl/timme

8 gånger/dag

högst 0,5 dl (3 msk) i gången, sedan 5-10 min paus

en måltid på 1,5 dl tar 30-60 min.

 

NYA KOSTVANOR LIVET UT

1 månad efter operatinen långsam övergång till normal näringsrik kost

1,5-2 dl/30 min

6-8 gånger/dag

högst 0,5 dl (3 msk) i gången, sedan paus

en måltid på 1,5-2 dl tar 30 min

Det betyder att JAG ÄTER VARANNAN TIMME kl 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, och 21. Och eftersom varje måltid tar 30 min, så är det bara 1,5 timme paus mellan måltiderna. Jag äter hela tiden!

Man måste äta långsamt och maten måste tuggas väl. Varje munsbit tuggas 20 ggr eller 20 sekunder. Eftersom en måltid på 1,5-2 dl mat tar ca 30 min, så måste man ta upprepade pauser i ätändet. Det gäller att kolla på klockan!

Om man inte gör det kan matbitar fastna på stället där magsäcken och tunntarmen sitter ihop. Om denna öppning förstoppas och maten inte kan ta sig vidare från magsäcken kan det orsaka kräkning, illamående eller magknip. En del läkare förbjuder också att tugga tuggummi av detta skäl: om man av misstag sväljer det blockerar det öppningen.

Om tarmarna får för mycket mat för fort kan det orsaka dumping-syndrom.

Efter en gastrisk bypass operation orsakar socker och kolhydratrik mat och vätska i samband med måltid s.k. dumpingsymtom, dvs. magsmärtor, yrsel, diarré, svaghet och hjärtklappningar efter måltiden. Dumpingsymptomen varar i ungefär en halvtimme till en timme. Även om dumping är obehagligt, så kan det vara ett hjälpmedel för få hjärnan att förstå vilka födoämnen man bör undvika framöver.

Man ska dessutom dricka totalt 2 L/dag mellan måltiderna. Man bör dricka långsamt (30–60 minuter per glas) för att förebygga dumping-syndromet. Man får inte dricka och äta samtidigt, det ryms inte i magsäcken, som nu är bara stor som en matsked, 15-20 ml. Man måste dricka 10 min före och 20-30 min efter måltiderna, lite i gången.

Under de första 6 månaderna när viktminskningen är som snabbast bör man äta ca 800 kcal per dag. Efter detta får man äta 1 000–1 200 kcal/dag för att viktnedgången ska fortsätta. 

Det betyder att jag "bantar" resten av mitt liv.

 

Tiilräckligt med protein

Efter GBP är det viktigt att äta tillräckligt med proteiner, så att kroppen och musklerna får tillräckligt med näring.

För att få i mig tillräckligt med protein, ca 80 g/dag, måste jag äta 50-100 g kött, fisk, kyckling, ägg, soyaprodukter vid varje måltid. Jag börjar med proteinet, sedan 0,5 dl grönsaker och till sist kolhydraterna (1 äggstor potatis eller 0,5 dl fullkornsris,/-pasta).

Jag måste dessutom dricka 6 dl mjölkprodukter om dagen.

Jag bör också dricka en sockerfri proteindryck (2,5 dl) eller äta en hög protein mellanmålsprodukt på mjölk, vassla (hera), youghurt eller kvarg (200-250 g) varje dag.


Eller:

1/3 kött/fisk/fågel/ägg
1/3 potatis/pasta/ris
1/3 grönsaker.

 

Opassande mat

Efter gastric bypass bör man undvika vissa rätter. En del rätter kan orsaka obehag och kroppen tål dem inte så bra. En del av den opassande maten är rätter som är torra, klibbiga eller fibriga, till exempel svårtuggat kött, hårt bröd, pastaprodukter, ris, råa grönsaker och frukt- och grönsaksskal. Jag får inte heller dricka kolsyrade drycker eftersom de orsakar gaser.

Sedan är några rätter inte rekommenderade på grund av att de inte är närande men innehåller mycket fett, socker och många kalorier. Jag får inte äta desserter och andra rätter som har socker bland de tre första ingredienserna, t.ex. glass.

Jag får inte konsumera kaloririka drycker som milkshaker, läskedrycker, fruktdrycker och kostersättning. Alkohol bör också undvikas 6-12 mån efter operationen, eftersom det innehåller många kalorier och dessutom medför risk för beroende. Alkoholen går förbi magsäcken och direkt till tunntarmen och ut i levern, så man blir snabbt högt berusad på bara 1-2 portioner alkohol. Dessutom kan man bli mycket dålig då blodsockret sjunker. Kaloririka rätter och drycker stillar inte hungern och förstör mina ansträngningar att gå ner i vikt.

 

Motion efter operationen

Efter ingreppet bör man så fort som möjligt komma på fötter igen och börja motionera. Man börjar långsamt med träningen och ökar gradvis belastningen och tidslängden.

Träning hjälper inte bara till att bränna kalorier utan också att skapa och bevara muskelvävnad. Eftersom jag är på en sträng diet och snabbt tappar vikt, utnyttjar kroppen energireserver för extrabränsle. Om jag inte tränar förstör kroppen snarare muskelmassan i stället för att bränna fettvävnaden.

 

Kosttillskott och läkarkontroller

Jag måste använda kosttillskott under resten av mitt liv. Genast efter operationen börjar man använda kalcium-, B12-, D-vitaminpreparat samt multivitaminpreparat. 

Blodvärdena följs upp med årliga kontroller. Att jag får i mig tillräckligt med protein från näringen kontrolleras också genom blodprov. Jag kommer att besöka Jorvs endokrinologiska poliklinikens mottagning 3, 12 och kanske ännu 24 månader efter operationen. Därefter överförs årskontrollerna till hälsovårdstationerna eller företagshälsovården.

Gerd Lehtinen
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:
421786_t.jpg

Gastrisk bypass (GBP) - om ingreppet

Gerd Lehtinen
Publicerad 10.02.2018 kl. 13:37
422272_t.jpg

Influensa, tandvärk, abstinensbesvär och "arbetslös"

Gerd Lehtinen
Publicerad 19.01.2018 kl. 15:04
421429_t.jpg

1400 kcal/dag och rökstopp

Gerd Lehtinen
Publicerad 24.12.2017 kl. 11:24
421428_t.jpg

Vårdplan inför fetmaoperation

Gerd Lehtinen
Publicerad 10.12.2017 kl. 11:15
420891_t.jpg

8. veckan (-12 kg, midjan -10 cm) - utvärdering av fetmaoperation

Gerd Lehtinen
Publicerad 12.11.2017 kl. 13:49
420753_t.jpg

6. veckan (-10 kg) - läkar- och näringsterapeut uppföljning

Gerd Lehtinen
Publicerad 29.10.2017 kl. 22:09
420739_t.jpg

4. veckan (-7 kg, midjan -6cm) - my stinky stinky life

Gerd Lehtinen
Publicerad 15.10.2017 kl. 08:03
420730_t.jpg

3. veckan (-6,7kg) - WTF! Inte lätt när det är svårt

Gerd Lehtinen
Publicerad 08.10.2017 kl. 16:15
420568_t.jpg

2. veckan (-7 kg) - hunger eller sug?

Gerd Lehtinen
Publicerad 01.10.2017 kl. 15:40

Sunda, goda vanor med god, hälsosam och näringsrik mat, vardagsmotion och fysisk aktivitet.

En blogg om livsstilsförändring, kampen med sjuklig fetma, viktminskning och ett liv med kronisk smärta i ryggen. 

Jag har ingen aning vart denna blogg mig för, men det kommer att bli en rolig, ibland kanske lite sorglig resa. Bloggen är min resa, mitt liv, mina tankar och handlingar, mina drömmar och min verklighet.